Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Лікарі установи проводять прийом виключно за попереднім записом! Для оформлення платних послуг необхідно пред'явити ІПН.

04.03.2020

ПАМ’ЯТКА по запобіжним заходам із зниження ризику інфікування коронавірусною інфекцією та дотримання особистої і громадської гігієни

I. Загальна інформація

Вірусна інформація

Коронавірус - це тип вірусу. Як група, коронавіруси поширені в усьому світі. COVID-19 - новий штам коронавірусу, вперше виявлений в китайському місті Ухань в січні 2020 року.

Інкубаційний період COVID-19 становить від 2 до 14 днів. Це означає, що якщо людина відчуває себе добре через 14 днів після контакту з кимось із підтвердженого коронавірусу, вона не інфікована.

Ознаки та симптоми COVID-19

Після впливу інфікованого COVID-19 протягом 14 днів можуть виникнути такі симптоми:

  • Кашель
  • задишка (задишка)
  • Лихоманка

Як правило, ці інфекції можуть викликати більш важкі симптоми у людей з порушеною імунною системою, літніх людей і людей з хронічними захворюваннями, такими як діабет, рак і хронічні захворювання легенів.

Які ускладнення?

Вірусна пневмонія є провідним ускладненням. Погіршення вірусної пневмонії відбувається швидко, і у багатьох пацієнтів протягом 24 годин вже розвинулася дихальна недостатність, що вимагає негайної дихальної підтримки при штучній вентиляції легенів.

Розпочате в той час лікування допомагає полегшити тяжкість захворювання.

Як поширюється COVID-19

Що ми знаємо про інші коронавіруси, поширення COVID-19, ймовірно, відбувається в тісному контакті (менше 2 метрів) з інфікованою людиною. Цілком імовірно, що ризик збільшується, чим довше комусь потрібен тісний контакт з інфікованою людиною.

Респіраторні виділення утворюються, коли інфікована людина кашляє або чхає, що містить вірус, швидше за все, є основним засобом поширення хвороби.

Два основних способи поширення COVID-19:

  • Інфекція може поширюватися на людину, яка знаходиться в тісному контакті з інфікованою людиною (в межах 2 метрів) або, можливо, потрапила в легені.
  • можливо також, що хтось може заразитися, торкнувшись поверхні, предмета або руки інфікованої людини, інфікованої респіраторними виділеннями, а потім торкнувшись власного рота, носа або ока (наприклад, торкаючись дверного ручки або потискуючи руки, а потім торкаючись його обличчя).

Вірус живе на поверхні більше 72 годин.

Зараз мало доказів того, що люди, які не мають симптомів, заразні для інших.

Як довго вірус може вижити

Виживання будь-якого респіраторного вірусу буде залежати від ряду факторів, таких як:

  • На якій поверхні знаходиться вірус
  • Не піддається впливу сонячних променів
  • Зміни температури і вологості
  • Вплив миючих засобів

У більшості випадків кількість вірусу на будь-яких забруднених поверхнях, швидше за все, значно зменшиться протягом 72 годин.

Як тільки ці віруси отримують свої руки на ньому, вони виживають дуже короткий час. Регулярне очищення твердих поверхонь і рук допоможе знизити ризик зараження.

Заходи

  • Регулярно мийте руки.
  • Регулярно обробайте руки спиртом або мийте з милом.

Навіщо ти це зробив? Якщо на поверхні рук є вірус, то обробка рук спиртовмісними засобами або миття їх милом вб'ють.

Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни.

При кашлі і чхання прикривайте рот і ніс серветкою або ліктем; негайно кидають серветку в смітник кришкою і обробають руки спиртовмісним антисептиком або миють їх водою з милом.

Навіщо ти це зробив? Покриття рота і носа при кашлі і чхання перешкоджає поширенню вірусів та інших збудників хвороб. Якщо ви кашляєте або чхнете рукою носом і ротом, мікроби можуть впасти на ваші руки, а потім на предмети або людей, яких ви торкаєтеся.

Тримайте дистанцію на публіці.

Тримайтеся подалі від людей не менше 1 метра, особливо якщо у них кашель, нежить і лихоманка.

Навіщо ти це зробив? Кашляючи або чхаючи, людина, яка має респіраторну інфекцію, таку як COVID-19, поширює невеликі краплі, що містять вірус навколо нього. Якщо ви занадто близько до такої людини, можете заразитися вірусом, вдихаючи повітря.

По можливості не торкайтеся руками, носом і ротом.

Навіщо ти це зробив? Руки торкаються багатьох поверхонь, на яких може бути присутнім вірус. При дотику до рук, які можуть містити інфекції для очей, носа або рота, вірус може передаватися від шкіри рук до тіла.

Якщо температура підвищується, кашель і задишка, зверніться за медичною допомогою якомога швидше.

Якщо ви відвідували країни, де діагностовано COVID-19 або були в тісному контакті з людиною, яка має симптоми респіраторного захворювання після поїздки в такі країни, будь ласка, повідомте про це свого медичного працівника.

Навіщо ти це зробив? Підвищення температури, кашель і задишка вимагають негайної медичної допомоги, оскільки вони можуть бути викликані респіраторною інфекцією або іншим серйозним захворюванням. Симптоми ураження дихальних шляхів у поєднанні з лихоманкою можуть мати широкий спектр причин, які можуть бути COVID-19 залежно від подорожей та контактів пацієнта.

Якщо ви маєте легкі респіраторні симптоми та не відвідували країни, де виявлено випадки COVID-19

Якщо у вас легкі респіраторні симптоми і ви не відвідували країни, де були виявлені випадки COVID-19, слід ретельно дотримуватися основних практик дихання та гігієни рук і, по можливості, залишатися вдома до одужання.

В якості загального заходу дотримуйтесь звичайних правил гігієни при відвідуванні продовольчих ринків, які продають живих тварин, м'ясо і птицю або інші продукти тваринного походження.

Після дотику до тварин або продуктів тваринного походження регулярно мийте руки чистим милом; Не торкайтеся руками, носом або ротом; Уникайте контакту з хворими тваринами і не торкайтеся зіпсованих продуктів тваринного походження. Строго уникайте контакту з іншими тваринами на ринку (бродячими кішками або собаками, гризунами, птахами, кажанами). Уникайте контакту з потенційно забрудненими відходами або рідинами для тварин на підлозі або інших поверхнях в магазинах або ринкових павільйонах.

Не їжте сирі або непередбачувані продукти тваринного походження

Відповідно до правил безпеки харчових продуктів слід вжити особливих заходів при лікуванні сирого м'яса, молока або органів тварин, щоб уникнути перехресного забруднення продуктів, які не були оброблені теплом.

Як носити медичну маску?

Медичні маски можуть мати різні конструкції. Вони можуть бути одноразовими або можуть використовуватися кілька разів. Є медичні маски, які обслуговують 2, 4, 6:00. Вартість цих масок різна, через різні затримки. Але ви не можете носити однакову маску весь час, тому ви можете заразити себе двічі. Неважливо, як боком ви носите медичну маску.

Щоб убезпечити себе від зараження, вкрай важливо його носити:

  • Маску слід акуратно зафіксувати, щільно закрити рот і ніс, не залишаючи щілин;
  • Не торкайтеся поверхонь маски під час її зняття, якщо
  • Сенсорні, ретельно мийте руки з милом або спиртом;
  • Вологість або вологі маски слід міняти на нові, сухі;
  • Не використовуйте багаторазову одноразову маску;

Одноразову медичну маску, що використовується, слід негайно викидати в відходи. При догляді за хворим, після закінчення контакту з хворим, медичну маску слід негайно зняти. Після зняття маски слід негайно і ретельно мити руки.

Маска підійде, якщо ви знаходитьсяте в людному місці, на громадському транспорті, і в медсестринських, але це недоречно на відкритому повітрі.

Перебуваючи на відкритому повітрі корисно дихати свіжим повітрям, тому маску носити не варто.

Водночас медики нагадують, що цей єдиний захід не забезпечує повного захисту від хвороби. Крім носіння маски слід вжити й інші профілактичні заходи.

На робочому місці повинні бути додаткові перерви в графіку роботи з провітрювання і постійної дезінфекції приміщень.

Додаток 1

Для тих, хто повинен бути зі світу З огляду на останній час з країни, в COVID-19 зареєстровано випадки, або мають недавній контакт з хворими на COVID-19

(Пам'ятка про самоізоляцію)

Залишайтеся вдома

Ви або людина, про яку ви дбаєте, повинні залишатися у вашому домі, за винятком медичної допомоги. Не йдіть на роботу, в школу або в громадські місця, але не користуйтеся громадським транспортом або таксі, поки вам не кажуть, що це безпечно. Вам потрібно буде звернутися за допомогою, якщо вам потрібні продукти, інші покупки або ліки. Ви також можете замовити по телефону або онлайн. Інструкції з доставки повинні вказувати, що предмети слід залишати на вулиці, на ганку або біля вашого будинку.

Відокремте себе від інших людей у вашому домі

Ви повинні бути в добре провітрюваному приміщенні з вікном зовні, яке можна відкрити окремо від інших людей у вашому домі. Тримайте двері зачиненими. По можливості використовуйте окрему ванну кімнату. Якщо у вас є загальні речі, вам потрібно буде регулярно прибирати.

Якщо окрема ванна кімната недоступна, подумайте про використання ванної кімнати, щоб ізольована людина міг користуватися ванною кімнатою перед ретельним прибиранням ванної кімнати (якщо це можливо або доцільно). Переконайтеся, що ізольована людина використовує окремі рушники, такі як ванна та гігієна рук.

Якщо ви живете у спільній вітальні (університетські гуртожитки тощо) зі спільною кухнею, ванною кімнатою (посиланнями) та вітальнею, ви повинні залишатися у своїй кімнаті з зачиненими дверима, виходячи лише з того, чи потрібно, носити маску для обличчя, якщо вона видана вам.

Якщо ви ділитеся кухнею з іншими людьми (наприклад, університетськими залами тощо), уникайте перебування там, коли інші присутні, якщо це можливо. Якщо такої можливості немає, то носіть маску для обличчя, якщо ви її отримали. Візьміть їжу з вами в кімнату, щоб поїсти. Для чищення та сушіння використаного посуду та столових приборів використовуйте посудомийну машину (якщо вона є). Якщо такої можливості немає, вимийте їх вручну, використовуючи миючий засіб і теплу воду, ретельно висушіть їх за допомогою окремого рушника.

Якщо ці рекомендації не вдається виконати, слід уникати ізоляції будинку.

Зателефонуйте заздалегідь, перш ніж відвідати лікаря

Всі візити до лікаря повинні бути заздалегідь обговорені з вашим лікарем, використовуючи номер, який ви надали. Це необхідно для того, щоб лікарня вжита заходів для мінімізації контактів з іншими людьми.

Носіть маску для обличчя, якщо рекомендується

Якщо ви були забезпечені масками для обличчя, ви повинні носити маску, коли ви в одній кімнаті з іншими людьми і коли ви відвідуєте медичну допомогу. Якщо ви не можете носити маску для обличчя, люди, які живуть з вами, повинні носити її, поки вони знаходяться в тій же кімнаті, що і ви.

Прикривайтеся при кашлі і чхання

Прикривайте рот і ніс одноразовою ганчіркою при кашлі або чхання. Вихователі, які проходять тестування на інфекцію 2019-nSV, повинні використовувати одноразову тканину для протирання слизу або мокротиння після того, як вони плюнули або кашляли.

Кийте тканину в поліетиленовий пакет для сміття і негайно мийте руки з милом не менше 20 секунд, ретельно промийте і висушіть. Вихователі повинні мити руки, а також допомагати людині, за якою вони доглядають після кашлю або чхання.

Миття рук

Вимийте руки або допоможіть людині, яку ви дбаєте, мити руки. Робити це потрібно часто і обережно з милом не менше 20 секунд, ретельно промити і просушити. Те ж саме стосується і тих, хто піклується про тих, хто проходить тест на SARS-CoV-2. Не торкайтеся немитими руками очей, носа та рота.

Уникайте спільного використання предметів домашнього вжитку

Ви не повинні ділитися посудом, склянками, чашками, посудом, рушниками, пральнею або іншими предметами з іншими людьми у вашому домі, якщо ви їх використовували (або після того, як ваша дитина або особа, за якою ви доглядаєте, використовували їх). Після використання цих предметів ретельно вимийте їх з милом; Посудомийні машини можна використовувати для миття посуду та столових приборів.

Постільну білизну і рушники слід помістити в поліетиленовий пакет і промити, як тільки стане відомо, що тести на ГРВІ-СВ-2 негативні.

Слідкуйте за своїми симптомами (або людиною, про яку ви доглядаю, відповідно)

Швидко звернутися до лікаря, якщо ваша хвороба погіршується, наприклад, якщо у вас виникають труднощі з диханням або це спостерігається з людиною, з якою ви доглядаєте, погіршується. Якщо це не надзвичайна ситуація, слід зателефонувати за вказаним медичним контактом, вказавши номер, який вам надали.

Якщо це надзвичайна ситуація і вам потрібно викликати швидку допомогу, повідомте оператору, що ви приймаєте тест SARS-CoV-2 (або ви дбаєте про того, хто перевірив на SARS-CoV-2 в міру необхідності).

Не просіть відвідувачів повернутися додому

Ті, хто живе у вашому домі, можуть бути в будинку. Не запрошуйте та не впускайте відвідувачів. Якщо ви думаєте, що вам потрібно відвідати когось, обговоріть це з лікарем в першу чергу.

Відходів

Всі відходи від зараженої людини, включаючи використання тканин і масок при використанні, необхідно зробити в поліетиленовому сміттєвому пакеті і зв'язати при заповненні. Поліетиленовий пакет слід помістити в інший сміттєвий пакет і зв'язати.

Якщо індивідуальний тест позитивний, вам кажуть, що робити з відходами.

Важливо

Гігієнічне лікування рук після будь-якого контакту з хворим або його найближчого оточення. Гігієну рук також слід використовувати до і після приготування їжі, перед їжею, після туалету і кожного разу, коли руки виглядають брудними. Якщо на руках немає помітного забруднення, можна використовувати серветки на спиртової основі. Використовуйте гігієну рук з милом, коли ваші руки помітно забруднені. Вирішіть проблеми з безпекою (наприклад, час від часу та можливість пожежі), перш ніж рекомендувати для обробки рук на основі алкоголю для домашнього використання.

При використанні мила і води бажано використовувати одноразові паперові рушники для рук. Якщо ні, використовуйте окремі рушники з тканини і замінюйте їх, коли вони намокнуть.

Додаток 2

ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ'Я ТА ПСИХОСОЦІАЛЬНІ РЕАКЦІЇ НА COVID-19

Під час будь-якої епідемії люди зазвичай відчувають стрес і тривогу.

Типові для більшості людей, постраждалі реакції (як прямо, так і опосередковано) можуть включати:

  • Страх захворіти і померти;
  • Уникайте ходити в медичні установи, побоюючись зараження;
  • Страх втратити засоби до існування без можливості працювати в ізоляції і залишатися на роботі;
  • страх перед соціальним відторгненням або карантином через хворобу (наприклад, дискримінація осіб, які відбуваються або сприймаються як такі, що надходять з уражених районів);
  • Відчуття безсилого в захисті близьких і страху втратити близьких через вірус;
  • Страх розлучитися з близькими через карантин;
  • Відмова від догляду за неповнолітніми, неповнолітніми або людьми похилого віку, побоюючись зараження, оскільки батьки або опікуни були поміщені на карантин;
  • Почуття безпорадності, нудьги, самотності і депресії в результаті ізоляції
  • Страх пережити досвід попередніх епідемій

Надзвичайні ситуації завжди стресові, але специфічними особливостями стресу, які впливають на характеристику популяції COVID-19, є:

  • Ризик зараження та зараження інших людей, особливо специфіки передачі COVID-19, не на 100% зрозумілий;
  • Загальні симптоми інших проблем зі здоров'ям (наприклад, лихоманка) можуть помилково сприйматися як COVID-19 і викликати страх перед інфекцією;
  • Батьки можуть відчувати більше занепокоєння тим, що діти знаходяться вдома на самоті (через закриття шкіл) без належного догляду та підтримки;
  • Ризик фізичного та психічного насильства над вразливими групами населення, такими як люди похилого віку та інваліди, якщо їхні опікуни перебувають на карантині та перебувають без допомоги та підтримки

(с) 2024

Запис до лікаря